Jakarta adalah betawi dan betawi adalah Jakarta….itulah tutur sebagian besar masyarakat asli betawi yang masih menjunjung tinggi kebudayaan betawi dan masih memiliki rasa kebanggaan yang tinggi sebagai orang betawi…..
Betawi memang merupakan tuan rumah bagi suku-suku lain yang semakin hari semakin memenuhi Jakarta…maka tak heran jika lama kelamaan justru sang tuan rumah semakin terpinggirkan dan terpojokan dari tanah kelahirannya….
Namun demikian masih banyak masyarakat betawi yang masih tetap bertahan ditengah kepungan para pendatang, mereka konsisten untuk bertahan dan mempertahankan budaya betawi baik itu adat, rumah, pakaian, makanan dan gaya bicara yang khas…^^
Bicara soal makanan, yummy…betawi punya seabrek-abrek (bahasa indonesianya “banyak sekali”) jenis makanan yang khas dan gak kalah rasanya dengan makanan dari berbagai daerah yang ada ditanah air…
Siapa yang gak kenal nasi uduk, nasi ulam, pesor, kue lupis sampe ongol-ongol… dan lain-lain…..ini makanan enak-enak semuanya….
Nyok kite bahas, ….nyokk……….
“assalamulaikum wr wb”
Pantun dikit ahh, “abis makan bubur gosok gigi, jangan lupe bawa anduk….bangun tidur pagi-pagi jangan lupe nyarap nasi uduk”…
Hmmm …..yang kite bahas makanan favorit ane nih, nasi uduk betawi (kite sebutnya nasi uduk betawi soalnye kalo gak salah ada juga nasi uduk dari jawa yg sering kite temuin di tukang pecel ayam, tapi rasanya –maaf bukan menghina- jauh banget sama nasi uduk betawi) ini die makanan yang paling dikenal dan terkenal, orang betawi mane yang kaga kenal nasi uduk, apelagi ditimpalin ame semur jengkol…hummm ibarat kate mertua di rumahnye kaga keliatan dah kalo dah nampol nasi uduk ame semur jengkol…ahahhahaa….
Nasi yang cara bikinnye di aronin pake santen yang kental dari kelapa asli….terus dah mateng dikucurin minyak bekas goreng bawang…dah gitu ditaburin dah sama bawang goreng..hmm kalo dah begini ngendus baunye aje, bikin perut keroncongan….
Nasi uduk bisa ditimpalin dengan beberapa lauk lainnya, sesuai selera dah tuh, ade yang cocok pake ayam goreng, pake semur daging, pake dendeng, pake tempe, pake tahu, pake telor belado, atau pake semur jengkol jodoh sejatinya nasi uduk…
Pokoknye ditimpalin pake ape aje, tetep nampol dah yang namenye nasi uduk…
Semakin kesini, emang semakin susah nemuin nasi uduk asli betawi, kalo yang bajakan sih lumayan banyak…tapi lidah emang kaga bise dibohongin, ape lagi yang udah terlanjur cinte ame nasi uduk, dah hafal banget dah tuh rasanye nasi uduk asli betawi kaya gimane…
Yang ane tau nih, didaerah duren tiga, tepatnya jalan buncit raya ade tuh, tukang nasi uduk asli betawi, tapi sayangnye die dagangnye cuma malem aje, persis didepan gedung global nokia, terus ade juga di jalan kebon kacang, persis belakang plaza Indonesia, nah kalo yang dikebon kacang ini katenye sih udah melegenda banget udah dari jaman kompeni die dagang nasi uduk….ane sih udah nyobain dan emang rasanye mantabbb abiss…di daerah tanah abang juga ade tuh, terus dikelapa gading juge ade, tapi yang jual orang betawi peranakan china yah belasteran gitu dah, tapi halal kok, dan rasanye juga mantap…
Kalo yang tinggal didaerah Jakarta selatan, depok dan sekitarnye, masih gampang nemuin nasi uduk betawi buat sarapan pagi, soalnye didaerah-daerah itu, masih lumayan orang betawinye, dan masih pade rajin….hehehehe..
Pindah nyok, kite bahas nasi ulam, adohh makanan ape lagi nih…..humm ini makanan kaga kalah dah enaknye sama nasi uduk, ini juga solusi bagi yang gak boleh makan santen (maklum nasi uduk pan pake santen bikinnye) nasi yang waktu masaknye diceburin, sereh, salam dan jahe…dah gitu buat bumbunye, pake kelape yang udah diparut terus dicampurin same bumbu-bumbuan yang udah diulek, kaye bawang merah, putih, cabe, kemiri , terus ditambahin pake udang rebon, digoreng dah tuh sampe tuh kelape agak kecoklatan warnanye, tapi inget gorengnye kaga pake minyak, jadi dah tuh bumbu.
Nah cara nyajiinnye, nasinye ditaburin bumbu kelape yang tadi udah diolah, ditambahin lagi kacang hijau yang udah di rendem biar empuk, ditambahin lagi deh pake kerupuk merah….huahhh mantep dah…
Kaye nasi uduk, nasi ulam juga bisa ditimpalin pake ape aje sesuai selera, mau pake ayam, dendeng, tempe, telur atau semur jengkol, boleh aje pasti dijamin enyak….eh salah enak….ahahhaa….
Pesor….namenye mirip-mirip same gelar yang sering dikasih ke orang pinter…tapi jelas beda, pesor adalah makanan asli betawi…die itu mirip-mirip lontong (mungkin masih sodaraan kali ame lontong) cume bedanye kalo lontong ade isinye pesor kosong, pesor cuma beras yang dibungkus pake daun pisang terus direbus, pokonye mirip lontong dah, cume si pesor kosong….
Nah caranye makan si pesor ini agak unik, die makannye dicocokin sama bumbunye..
Ape tuh bumbunye???kelape yang udah digongseng kalo gak salah bahasa indonesianya disangrai (maap kalo salah ane soalnye bukan koki) dicampur sama bumbu-bumbuan, kalo udah jadi bentuknya alus-alus pasir gitu…
Nah cocokin alias cocol dah tuh pesor ke bumbunye, caplok dah….hmm…..ajipp…..
Kalo kue lupis ape lagi tuh??? Kaye pesor, cuma kue lupis itu dari ketan yang dibungkus pake daun pisang dan ukurannya jelas lebih gede dari pesor ataupun lontong…kue lupis juga ade pasangannye nih, kaya si pesor, sama-sama kelape juga, bedanya, kue lupis timpalannye ntuh kelape yang udah diparut dicampurin ama gula jawa yang udah dimasak sampe cair alias lumer, nah ditimpalin lagi dah pake tape…
Tape disini bukan tape yang dari singkong ye, tapi ketan item yang udah diragiin alis dipakein ragi, kan jadi empuk tuh, nah rasanye mirip sama tape dari singkong, asem-manis segerrr…..
Kalo ongol-ongol apaan tuh??? Bentuknye kaya ager-ager, cuma bedanye si ongol-ongol ini bikinnye dari sagu yang digodok bareng sama gula jawa….maap deh cuma segitu yang ane tau, kan dah bilang ane bukan koki…hehehee….
Kue lupis, pesor, ongol-ongol biasanye buat nyahi tuh kalo sore-sore, pagi juge boleh sih buat sarapan, tapi tau ndiri kalo orang betawi kaga afdol kalo yang namenye nyarap kaga makan nasi….hehehhee…
Tapi emang udah agak susah sih makanan diatas yang tadi ane sebutin, beruntung deh kalo yang rumahnye masih banyak penduduk asli betawi masih bisa nyicipin ntuh makanan ….
Sebenernye masih banyak lagi makanan betawi , kaya geplak, emplengan, biji kacang, dan lain-lain….tapi maap ane kaga bisa jelasin panjang lebar maklum dah, ane bukan ahlinye…tapi entar kalo ane dapet infonye ane jelasin deh….
Segini dulu ye makan-makannye…..udah kekenyangan nih, ane pamit dulu dah……
“wassalamualaikum wr wb”
Tidak ada komentar:
Posting Komentar